YAYIN İLKELERİ

1.  1964 yılında yayın hayatına başlayan DSİ Teknik Bülteni, “Hakemli Dergi” statüsünde altı ayda bir olmak üzere Ocak ve Temmuz aylarında yayımlanır.

2.  Derginin amacı; yurt içinde ve yurt dışında yapılan etüt, planlama, araştırma, proje, inşaat, montaj ve işletme alanlarındaki çalışmaları DSİ'nin birimlerine ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kişilere duyurmak ve tanıtmak amacı ile yayımlamaktır.

3.     Yazıların; özgün, başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.

4.    Yayımlanan makaleden kaynaklanan her türlü sorumluluk yazara aittir (yazılardaki verilerin kullanılması sonucu oluşabilecek maddi ve manevi problemlerde muhatap yazardır).

5.      Makale, bilgisayar ortamında Microsoft Word olarak bir satır aralıkla yazılmalı ve Arial 10 fontu kullanılmalı,  A4 normundaki kâğıdın her kenarından 25 mm boşluk bırakılarak yazılmalıdır.

6.      Sadece ilk sayfada, yazı alanı başlangıcından sola dayalı olarak, italic 10 fontunda Arial kullanılarak ilk satıra “DSİ Teknik Bülteni” yazılmalıdır.

7.    Derginin yazı dili esas olarak Türkçe olmakla birlikte, dergide yabancı dilde makalelere de yer verilir. Yazı hangi dilde yazıldı ise o dilin yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır. Yazı, Türkçe veya yabancı hangi dilde yazılmış olursa olsun 15 kelimeyi aşmayan bir “başlık”, 150-500 kelime arası “öz (abstract)” ve 5-10 kelime arası “anahtar kelimelerin (keywords)” bulunması gerekir. Makalenin adı, “öz”ü, anahtar kelimeleri, keywords ve abstract bilgileri Türkçe ve İngilizce olmak üzere makalenin başında verilmelidir.

8.      Yazar adı ve soyadını, unvanını, görev yaptığı kurumu, iletişim adresi ile telefonunu, e-mail adresini ve ORCID ID’sini çalışmasının başına ekleyeceği üst kapak sayfası ile birlikte bildirmelidir (ORCID ID’si olmayan yazarlar https://orcid.org/signin linkinden alabilirler). Makale, A4 boyutunda birinde yazara ilişkin bilgileri içeren kapak sayfası bulunan, diğerinde bulunmayan iki nüsha halinde gönderilir.

9.    Konu başlığı: Yazı alanı ortalanarak, “DSİ Teknik Bülteni” yazısından sonra dört satır boş bırakıldıktan sonra Arial 12 pontu kullanılarak büyük harflerle koyu yazılmalıdır.

10.  Yazar ile ilgili bilgiler: Adı (küçük harf), soyadı (büyük harf), yazarın bağlı olduğu kuruluş (alt satıra) ve elektronik posta adresi (alt satıra), yazarın ORCID ID’si (alt satıra) başlıktan iki boş satır sonra ilk yazardan başlamak üzere Arial 10 punto ile yazı alanı ortalanarak yazılmalıdır. Diğer yazarlar da ilk yazar gibi bilgileri bir boşluk bırakıldıktan sonra yazılmalıdır.

11.  Türkçe öz, elektronik posta adresinden dört boş satır sonra, özden bir boş satır sonra ise anahtar kelimeler verilmelidir. Aynı şekilde, Türkçe anahtar kelimelerden iki boş satır sonra İngilizce özet, bir boş satır sonra ise İngilizce anahtar kelimeler verilmelidir.

12.  Bölüm başlıkları yazı alanı sol kenarına dayandırılarak Arial 10 fontu kullanılarak koyu ve büyük harfle yazılmalı. Bölüm başlığının üzerinde bir boş satır bulunmalıdır.

13.  Ara başlıklar satır başında başlamalı, üstlerinde bir boş satır bulunmalıdır. Birinci derecedeki ara başlıktaki bütün kelimelerin sadece ilk harfi büyük olmalı ve koyu harflerle Arial 10 fontunda yazılmalıdır. İkinci ve daha alt başlıklar normal harflerle Arial 10 fontu ile koyu yazılmalıdır.

14.  Yazılar kâğıda iki sütün olarak yazılmalı ve sütün aralarındaki boşluk 10 mm olmalıdır.

15.  Paragraf sola dayalı olarak başlamalı ve paragraflar arasında bir boş satır bırakılmalıdır.

16. Eşitlikler bilgisayarda yazılmalı ve numaralandırılmalıdırlar. Eşitlik numaraları sayfanın sağına oturmalı ve parantez içinde yazılmalıdır. Her eşitlik alttaki ve üstteki yazılardan bir boş satır ile ayrılmalıdır. Eşitliklerde kullanılan bütün semboller eşitlikten hemen sonraki metinde tanımlanmalıdır.

17.  Sayısal örnekler verildiği durumlarda SI veya Metrik sistem kullanılmalıdır. Rakamların ondalık kısımları virgül ile ayrılmalıdır.

18.  Yararlanılan kaynaklar metinde kaynağın kullanıldığı yerde köşeli parantez içersinde numaralı veya [Yazarın soyadı, basım yılı] olarak belirtilmelidir. Örneğin: “…… basamaklı dolusavaklar için geometri ve eşitlikler [1]” veya …… basamaklı dolusavaklar için geometri ve eşitlikler [Aktan, 1999]” gibi.

19.  Kaynaklar yazar soyadlarına göre sıralanmalı, listelenirken yazar (veya yazarların) soyadı, adının baş harfi,  yayın yılı, kaynağın ismi, yayınlandığı yer ve yararlanılan sayfa numaraları belirtilerek, köşeli parantez içerisinde numaralandırılmalı ve yazarken soldan itibaren 0,75 cm asılı paragraf şeklinde yazılmalıdır. Makale başlıkları çift tırnak içine alınmalı, kitap isimlerinin altı çizilmelidir. Bütün kaynaklara metin içinde atıf yapılmalıdır.

20. Çizelgeler, şekiller, grafikler ve resimler yazı içerisine en uygun yere gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Fotoğraflar net çekilmiş olmalıdır. Şekil ve grafikler üzerine el yazısı ile ekleme yapılmamalıdır.

21.  Makale, bilimsel bir çalışma niteliğini taşıyamayacak ölçüde kitabi bilgi içermemeli, kısa bir hatırlatma niteliğinde olmalıdır.

22.  Makalenin tamamı 20 sayfayı geçmemeli, şekil, çizelge, grafik ve fotoğraflar yazının 1/3’ünden az olmalıdır.

23.  Sayfa numarası, sayfaların karışmaması için sayfa arkalarına kurşun kalem ile hafifçe verilmelidir.

24.  Yazım kurallarına uygun olarak basılmış makalenin tam metni hem A4 kâğıda baskı şeklinde (2 adet) hem de dijital ortamda (CD veya DVD) ve DSİ Teknik Bülteni Yayın İzni (Taahhütname) ıslak imzalı olarak imzalanıp yazışma adresine gönderilmelidir.

25. Yazarların dergiye gönderdikleri yazılarının denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle “basıla” verdikleri kabul edilir. Bilimsellik ölçütlerine uyulmadığı ve olağanın üzerinde yazım yanlışlarının tespit edildiği yazılar, Editör tarafından geri çevrilir. Makale, DSİ Teknik Bülteni yayın ilkelerine uygun değilse reddedilir. Reddedilen yazılar yazarına iade edilmez.

26.  “Kör hakemlik” sistemi uyarınca, yazar ismi olmayan makale nüshası hakemlere gönderilir. Yazara yazının hangi hakeme gönderildiği konusunda bilgi verilmez. Yazının yayımlanması hakemler tarafından uygun bulunmadığı takdirde durum yazara bildirilir. Hakem raporları esaslı düzeltme içeriyorsa; rapor, hakem adı belirtilmeksizin yazara gönderilir. Yazar, sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklikler yapabilir. Bu düzeltmeler yazar tarafından kabul edilip, işlenmesi ve hakemler tarafından uygun görülmesi koşuluyla makale yayımlanır. Hakemlerin raporlarının olumsuz olması durumunda tekrar bir hakem incelemesi yapılmaz.

27. Yayınlanan bütün yazılar için yazarlara 23 Ocak 2007 tarih ve 26412 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşlenme Ücretleri Hakkında Yönetmelik'' çerçevesinde telif ödenir. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlamak da dahil olmak üzere tüm yayın hakları DSİ Teknik Bülteni’ne aittir. Yazarlar telif haklarını DSİ Teknik Bülteni’ne devretmiş sayılır. Elektronik yayım için ayrıca telif ücreti ödenmez.

28.  Yayımlanan makalenin yazar/yazarlarına birer adet dergi gönderilir.

29.  Makalenin yayımlanması için en az iki hakemin kabulü, hakem raporları arasında çelişki olması halinde editörün görüşü doğrultusunda veya üçüncü bir hakem raporu alındıktan sonra Yayın Kurulu'nun onayı gerekir.

30.  Makale geliş tarihine göre kayıt altına alınarak, sıra numarası verilir.

31.  Dergiye yayınlanmak üzere makale gönderen yazar yukarıdaki yayın ilkelerini kabul etmiş sayılır.